Wat zijn lichtmetalen velgen?

 

Bij Brooklyn Wheels & Tyres kun je terecht voor lichtmetalen velgen. Maar wat zijn lichtmetalen velgen precies? En wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van stalen velgen? In dit artikel gaan we in op deze vragen.

Lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen – ook wel sportvelgen genoemd – zijn een legering van lichte metalen; aluminium, nikkel, magnesium of een combinatie van deze metalen. Doordat de velgen van lichte metalen worden gemaakt, leveren ze betere prestaties – naast dat ze er ook mooier uitzien. Zo bespaar je op brandstof en kunnen de veren van de auto de oppervlakte van het wegdek beter volgen. Ook zorgt het voor een betere koeling bij de remmen.

Wat zijn lichtmetalen velgen?

Waar vroeger vooral dure auto’s en sportauto’s voorzien werden van lichtmetalen velgen, krijgen vanaf het begin van de 21e eeuw ook steeds meer personenauto’s deze velgen. Om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken, zijn er speciale slotbouten die op de velg gemonteerd kunnen worden.

Voordelen van lichtmetalen velgen

Lichtmetalen velgen geven iets extra’s aan je auto. Het ziet er veel fraaier uit. Bovendien zijn er veel modellen verkrijgbaar. Maar er zijn ook andere redenen om voor lichtmetalen velgen te kiezen in plaats van stalen velgen.

De voordelen vanuit technisch oogpunt:

  • Warmteafvoer: lichtmetalen velgen nemen de warmte – die wordt ontwikkeld door banden en remmen – beter op en voeren ze ook beter af. Dit zorgt voor een lagere bedrijfstemperatuur van de banden, het remsysteem en de wiellagers, waardoor de levensduur van deze onderdelen verlengd wordt. Ook fijn voor de portemonnee.
  • Minder kans op corrosie: lichtmetalen velgen zijn minder gevoelig voor corrosie, waardoor de banden langer meegaan. Vanzelfsprekend moet de velg wel een goede oppervlaktebehandeling hebben gehad, want anders zijn ze juist gevoeliger voor corrosie dan stalen velgen. Wanneer een velg is aangetast door corrosie, kan de hielzitting zo poreus worden, dat het gebruik van tubeless banden onmogelijk is.
  • Nauwkeurige maatvoering: waar een stalen velg achtereenvolgens wordt geperst en gelast, krijgt een lichtmetalen velg door middel van afdraaien de juiste afmeting. Hierdoor is de maat van lichtmetalen velgen een stuk nauwkeuriger.
  • Minder gevoelig voor trillingen en onbalans: lichtmetalen velgen hebben een grotere stijfheid dan stalen velgen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor trillingen en onbalans. Nadat ze gegoten zijn, worden de velgen bewerkt, waardoor de hoogte- en zijdelingse slag 0,3 mm bedragen. Lichtmetaal is vormvast en minder elastisch dan staal en in combinatie met een lage serieband levert dit betere rijeigenschappen op.

Wil je graag meer weten over lichtmetalen velgen en wat eventueel bij jouw auto past? Neem contact op met de klantenservice van Brooklyn Wheels en Tyres.

terug