Welke rol spelen velgen bij brandstofverbruik?

Wanneer je een auto koopt of een nieuwe set velgen aanschaft, let je waarschijnlijk vooral op het uiterlijk. Maar wist je dat velgen ook een belangrijke rol spelen bij het brandstofverbruik van je auto?

In dit artikel leggen we uit hoe velgen het brandstofverbruik beïnvloeden en wat je kunt doen om je brandstofverbruik te verlagen door de keuze van je velgen.

 

Rol van velgen bij brandstofverbruik

De belangrijkste factor die het brandstofverbruik van je auto beïnvloedt, is de rolweerstand van de banden. De rolweerstand is de kracht die nodig is om de banden te laten rollen over het wegdek. Hoe hoger de rolweerstand, hoe meer brandstof je auto nodig heeft om in beweging te blijven.


Velgen hebben een directe invloed op de rolweerstand van de banden. Hoe zwaarder de velgen, hoe hoger de rolweerstand. De banden hebben dan meer energie nodig om de velgen in beweging te houden.


Ook het formaat van de velgen heeft invloed op de rolweerstand. Grotere velgen hebben een hogere rolweerstand dan kleinere velgen. Dit komt, omdat de banden bij grotere velgen meer oppervlakte hebben dat contact maakt met het wegdek.


Daarnaast heeft ook de vormgeving van de velgen invloed op de rolweerstand. Velgen met een gesloten design zijn meestal aerodynamischer dan velgen met een open design. Aerodynamische velgen zorgen ervoor dat er minder luchtweerstand op de banden komt te staan, wat de rolweerstand verlaagt.

 

Welke invloed heeft het velgenmateriaal?

Het materiaal van de velgen speelt ook een rol bij het brandstofverbruik. Lichtmetalen velgen zijn lichter dan stalen velgen. Dit komt, omdat lichtmetalen een lagere dichtheid hebben dan staal.

Lichtmetalen velgen hebben dus een lagere rolweerstand dan stalen velgen. Hierdoor kan het brandstofverbruik met ongeveer 2 tot 5% worden verlaagd door lichtmetalen velgen te monteren.

 

Heeft regelmatig onderhoud een positieve invloed op brandstofbesparing?

Ja, ook het onderhoud van je velgen speelt een rol bij het brandstofverbruik. Vuile of beschadigde velgen kunnen de aerodynamica van je auto beïnvloeden, wat leidt tot een inefficiënte rit en hoger brandstofverbruik. Zorg er daarom voor dat je je velgen regelmatig schoonmaakt en beschadigingen repareert.

 

Tips voor brandstofbesparing op een rij

Als je je brandstofverbruik wilt verlagen, kun je de volgende tips voor de keuze van je velgen aanhouden:

  • Kies voor lichtmetalen velgen
  • Kies voor kleinere velgen
  • Kies voor velgen met een gesloten design
  • Houd je velgen schoon en repareer beschadigingen

 

Door deze tips te volgen kun je je brandstofverbruik met enkele procenten verlagen. Dit kan je jaarlijks enkele tientallen euro's aan brandstofkosten besparen. Bovendien draag je ook bij aan een duurzamere toekomst. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw auto? Neem contact met ons op.

welke-rol-spelen-velgen-bij-brandstofverbruik-brooklyn-wheels

terug