Wat zijn de verschillen tussen lichtmetalen velgen en stalen velgen?

 

Lichtmetalen velgen zijn niet meer alleen bestemd voor de dure sportwagens. Tegenwoordig worden de meeste nieuwe auto’s voorzien van stoere lichtmetalen velgen. Dit geeft een mooie uitstraling aan jouw auto als geheel. Bovendien zijn ze – zoals de naam al zegt – een stuk lichter dan stalen velgen. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen lichtmetalen en stalen velgen.

Gewicht van de velgen

Lichtmetalen velgen bestaan vooral uit aluminium, een metaal wat licht van gewicht is. Staal daarentegen bestaat vooral uit ijzer. Daardoor zijn lichtmetalen velgen in de regel vaak lichter dan de stalen. Dit zorgt ervoor dat je auto lichter qua gewicht is, waardoor je minder brandstof gebruikt en op de lange termijn dus minder geld kwijt bent.

Wat zijn de verschillen tussen lichtmetalen velgen en stalen velgen?

Sterkte en beschadigingen

Rijd je met jouw auto veel op onverharde wegen, zoals grindpaden en door de natuur, of op slecht onderhouden wegen, dan heeft een stalen velg zeker de voorkeur. Ten eerste zijn deze velgen een stuk sterker, wat vaak nodig is op deze wegen. Immers, bij een flinke dreun wil je niet meteen dat je velg vervormd is. Dit is bij een lichtmetalen velg een veel groter risico dan bij een stalen velg.

Ook heb je op onverharde wegen last van opspringend zand en steentjes, wat lichtmetalen velgen zodanig beschadigt, dat het de kwaliteit ervan behoorlijk aantast. Een stalen velg krijgt misschien wat krasjes, maar boet niks in als het gaat om rijkwaliteiten. Immers, het materiaal is erg hard.

Winter en zomer

Dit is ook direct de reden waarom winterbanden vaak op stalen velgen worden gemonteerd; ze zijn beter bestand tegen barre omstandigheden en het strooizout op de weg. Bij zomerbanden wordt veel vaker gekozen voor een lichtmetalen velg. Niet alleen omdat het er veel mooier uitziet, maar ook het feit dat banden langer meegaan op een lichtmetalen velg.

Voorkeur voor lichtmetalen velgen of stalen velgen

Welke velg het beste bij jou past, is dus volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de situaties waarin jij rijdt. Twijfel je of lichtmetalen velgen passen bij jouw situatie? Neem contact met ons op. Lees ook ons blog over de voordelen van lichtmetalen velgen.

terug